Lektura Oto Jest Kasia Pdf 628 !!HOT!!
LINK ---> https://ssurll.com/2tfe6S
Każda pojawiająca się nowa usługa dostawy, forma płatności czy inne ułatwienie zakupów w serwisach handlowych powoduje powstanie nowych scenariuszy oszustwa. Często to przestępcy tłumaczą swoim ofiarom, jak działa ta czy inna metoda płatności. Tak jest teraz, gdy obserwujemy bardzo dużą liczbę domen phishingowych podszywających się pod portal OLX.
Scenariusz jest bardzo ciekawy i chwilę zajęło nam jego zrozumienie. Nie ma tu kampanii maili czy SMS-ów zachęcających, obiecujących czy wręcz grożących, by nakłonić ofiarę do kliknięcia w link. Ofiarą jest sprzedający, precyzyjnie wybrany przez atakującego. Ofiar niestety przybywa każdego dnia, a ataki trwają od kilku tygodni.
Ofiara myśli, że potwierdza odbiór zapłaty, a tymczasem potwierdza operację, której nie jest świadoma. W tym scenariuszu może być to np. nieautoryzowana transakcja kartowa w internecie albo dodanie karty do elektronicznego portfela oszusta, dzięki czemu przestępcy mogą nawet wypłacić pieniądze z bankomatu czy zapłacić w sklepie za granicą.
Fałszywe strony OLX są tłumaczonymi wersjami rosyjskojęzycznego serwisu. Widoczne są liczne błędy językowe wskazujące, że tłumaczenie jest robione automatycznie. Elementów sugerujących, że jest to produkt rosyjski jest co nie miara (dociekliwym czytelnikom pozostawiamy analizę kodu źródłowego). Dlaczego złodzieje nie skopiowali po prostu polskiej witryny To dobre pytanie.
Przestępcy w komunikacji używają automatycznego tłumacza. Komunikują się za pomocą WhatsAppa. Interesujące, że po zakończeniu realizacji scenariusza usuwają wiadomości zawierające linki, które wysyłali do swoich ofiar. Najprawdopodobniej celem jest przedłużenie życia domen, które mogą być wykorzystywane w kolejnych atakach.
692053836 -tez wlasnie mialem probe przez whatsup. Numer obecnie jest w T-mobile, czy bez zgloszenia do prokuratury nic wiecej sie nie dowiemy chyba ze w jakas bratnia dusza z tmobile zrobi przypadkowy wyciek danych to mozna by cos dzialac dalej.
Ja też sprzedając ba allegro ten Pan pisał do mnie z tego numeru na whapts app. Chciał zapłacić mi z góry przez jakąś stronę niby dpd i żeby odebrać pieniądze wysłał mi linka gdzie trzeba było zalogować się do konta bankowego. Oczywiście nie jestem na tyle głupia napisałam mu że nie będę się nigdzie logować i nagle mnie zablokowal
Ciekawe jest też to, że w niektórych przypadkach oszukany potwierdza operację dodania karty do ApplePay. Potem oszuści próbują dokonać transakcji na różne kwoty bez dodatkowej autoryzacji, bo potwierdzają tylko urządzeniem.
Wczoraj żona trafiła na takiego i na szczęście przyszła do mnie z pytaniem o co chodzi gościowi z tą przesyłką OLX. Od razu wyłapałem, że to oszust bo domena nie była olx.pl, kod cvc i saldo to już był zupełny absurd. Język natomiast mnie nie zdziwił, bo akurat Ukraińców jest w Polsce bardzo dużo i nie każdy mówi idealnie po polsku.
Mam wystawiony przedmiot na olx i na allegro lokalnie. W ciągu tygodnia dostałem już 8 podobnych wiadomości. Jedną sprawdziłem do czego prowadzi (w przypadku aukcji na allegro lokalnie). Atakujący chciał przejść na maila i tam już po angielsku po zdawkowych pytaniach o stan produktu, poprosił o dane do przelewu.. łącznie z adresem, nazwiskiem, telefonem, maila już miał (oczywiście takiego używanego przeze mnie do śmieci). To jest plaga, która zdecydowanie bardziej powoduje u mnie wściekłość niż jakieś poczucie zagrożenia. Ale jak widzę po artykule, to są liczne przypadki, które na to się łapią:(
Ja dzisiaj tez wyczułem ze coś jest nie tak, ledwo wystawiłem ogloszenie na gumtree a już dwie opcje zakupu, oczywiscie z whatsappa i łamana polszczyzna, nic nie podawałem żadnych danych ale mało brakowało, a jakbym podał nr rachunku i nazwisko to jakieś zagrożenie by było
Olx robi wszystko źle. Dziwnego partnera finansowefo znalazło (rozliczenia do 3 dni). Kpina jakaś.Ponadtto jak sie sprzedaje przez Przesyłka z OLX to sie dostaje emaile i smsy. Wchodzisz na linka z sms od OLX a komunikat strona nie istnieje. Wchodzisz na sewis OLX wysyłki czy sprzedaże nic nie ma!!! Działa to jak krew z nosa. Realizuje to ktoś, kto nie ma pojęcia co robi. Koordynacja tego wszystkiego jest chyba tez przez jakiegos pelikana.Po pierwsze przy takiej ilosci transakcji poszukac lepszego operatora finansowego i szybsze przelewy. Po drugie poprawki na stronei i w aplikacji. Zgłoszenia i sugestie czegokolwiek do tego serwisu to droga przez meke i jak mowienie do sciany.Ps tez dostaje dziwne zapytania i smsy o towar o godzinie 24. Jak pisze płatnosć na telefon to wszybko sie urywa kontakt.
Niestety przyjaciółka dała się naciąć. Wyciągnęli 1.000 zł. Sprawa oczywiście zgłoszona na policji. Czy jest szansa odzyskać te pieniądze poprzez chargeback Bardzo proszę osoby którym udało się odzyskać pieniądze na kontakt [email protected]
Zostałam dziś oszukana na 4700 zł. Teraz ta wpłata jest w zablokowanych przelewach. Już karta zastrzerzylam i udaje się na policję. Czy jest szansa na nie księgowanie tego przelewu przez moj bank
Tego samego dnia, kapnalem sie ze cos jest nie tak jak nie moglem kupic kilku rzeczy w spozywczym, bo karta byla wyczyszczona. Srodki sa zablokowane a przewalutowanie odbywa sie po kilku dniach i wtedy wszysttko widac ile bylo wybrane i jakimi transzami
Witam. Ja również zostałam oszukana przez takiego oszusta, na szczescir tylki na 100 zł a stało się to w czwartek około godziny 23 przez numer +48 691 178 652 Zawsze jestem bardzo ostrożna i nie spodziewałam się ze mnie to spotka. Jednak tak jak wszyscy tutaj piszą, jest to manipulacja która nie daje czasu na zastanowienie się. Kiedy sie spostrzeglam zaczęłam dosc szybko działać i zastrzegam szybko kartę, dowód osobisty i numer pesel. Pprem zadzwoniłam do banku i poinformowałam o zdarzeniu i zapytałam czy nic mi nie grozi, jako ze oszust zdobył moje dane, konsultanta stwierdziła że jeżeli nie wysyłałam skanów dowodu to nie grozi mi żadna niechciana pożyczka. Po tym telefonie weszłam na aplikacje mobilna i zauważyłam że za pomocą bliku zniknęło z mojego konta 100 zł i zaczęły tez do mnie przychodzić powiadomienia z mobilnej autoryzacji na jakieś małe kwoty 5 euro, 0,05 euro które niestety zostały potwierdzone oczywiście nie przeze mnie. Co najdziwniejsze, następnego dnia po południu na moje konto wpłynęło 2000 zł od nieznanej mi osoby, myślę że oszuści przejęli konto następnej osoby i do mnie przesłAli te pieniądze. Po jakimś czasie zauważyłam że przyszedł do mnie SMS ze telefon oszusta został dołączony od mojego konta a potem dostałam telefon z banku którego nie odebrałam ale odsłuchałam skrzynkę pocztową o w tej wiadomości bylo jakieś tymczasowe hasło do zalogowania się. Nie wiem co mam o tym sądzić W poniedziałek pójdę do banku zamówić nową kartę i wtedy zgłoszę ten dziwny przelew na moje konto.
Dzisiaj mnie próbowano oszukać. Numer 516 706 127.Na whatsapp pytanie czy przedmiot jest aktualny. Potem link żeby odebrać zapłatę. Domena: olx.oferda-pl.clubNa szczęście zwróciłam uwagę na domenę. Napisałam że to podejrzane i już się nie odezwali. Ale mało brakowało też bym się nabrała. Strona zrobiona bardzo wiarogodnie.
I ja dałam s ie nabrać.naszczescie mój bank miał większa czujność niż ja. Zablokował mi kartę. Poczekam na nową zmieniłam hasło do konta internetowego ale podałam pesel słuchajcie czy mogę mieć przez to kłopoty Dzisiaj znów miałam próbę wyłudzania po prostu skasowałam ogłoszenie bo nie jest warte tego co mogłem stracić
Ja też dałam się oszukać. No ludzka głupota. Pospiech, i tak dalej. Nabrałam się na to że pierszy raz miałam zrobić przesyłkę OLX i nie bardzo wiedziałam jak. Na szczęście z mojego konta zniknęło tylko 6zl bo tylko tyle miałam. Zadzwoniłam do banku zablokowałam kartę. Byłam na policji ale z racji małej straty nic z tego. Pozmienialam piny, hasła. Przeskanowalam telefon przeciw antywirusowi. Czy jest coś co jeszcze powinnam zrobić
Ja prawie padłam ofiarą takiego oszusta.Był zainteresowany kupnem mojego swetra przez OLX. Napisał do mnie na WhatsApp,Scenariusz bardzo podobny jak przedstawiony tutaj w poście. Również dostałam link do otrzymania środków, Lecz gdy strona zażądała ode mnie bardzo poufnych informacji na temat moich danych do banku, szybko wycofałam się z transakcji i poprosiłam aby pan wykonał transakcje płatności poprzez inny port ponieważ uważam że ta strona chce wyłudzić moje dane. Po tym czasie ten pan już się do mnie nie odezwał a 5 dni później mój bank zablokował moją kartę ponieważ zauważyli że ktoś chciał wykorzystać moje dane z karty w internecie. Zaufałam temu że OLX jest znaną stroną portalem i myślałam że mogę czuć się bezpieczna lecz zbyt duża ilość poufnych danych mnie mocno zastanowiła dlatego Uważajcie naprawdę bo możecie stracić dużo pieniędzy. 153554b96e